Eutanasia, un singur sens: moartea provocata

PREFATA


de Walter  Schwimmwer
Secretar General  al Consiliului Europei

Suntem cu totii confruntati de perspectiva mortii noastre si modul in care o acceptam este intim, personal si reflecta credintele noastre morale si religioase cele mai profunde. Nu este deci surprinzator faptul ca problema eutanasiei prilejuieste dezbaturi pasionate si concluzii uneori divergente.
Aceasta lucrare nu aduce un raspuns definitiv la problema eutanasiei, dar isi propune sa contribuie la dezbaterea politica si publica pe aceasta tema. Lucrarea descrie ansamblul aspectelor etice si umane legate de eutanasie (vol I) si analizeaza situatia ata la nivelul instantelor europeene, cat si a unui anumit numar de tari (vol II), Volumul al doilea ilustreaza diferitele abordari juridice adoptate in prezent fata de eutanasie, in special refuzul sau intreruperea unui tratament, ajutorul la sinucidere, precum si diversele forme de eutanasie activa. Recenzarea lucrarilor Adunarii parlamentare reflecta interesul acordat acestei probleme, atat de parlamentari, cat si de marele public.
Eutanasia nu poate fi definita in mod universal, o dovedeste inventarierea legislatiei, efectuata  de Consiliul Europei si a practicii statelor membre in acest domeniu, la care vol. II face in egala masura referire. Deciziile medicale privind sfarsitul de viata sunt in consecinta examinate aici, intr-o perspectiva foarte larga. Un consens exista deja asupra valorii si importantei ingrijirilor paleative, chiar daca alte aspecte ale deciziei privind sfarsitul de viata continua sa fie dezbatute intens.
Toata lumea recunoaste astfel importanta acestor chestiuni. Sper ca acest al 4-lea titlu al colectiei „Mare privire etica” va contribui la progresul reflectiei angajate la nivel national, ca si al nivel european.

via : Editions du Conseil de l'Europe, << Regard éthique - L'euthanasie - Volume I >>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...