Eutanasia, un singur sens: moartea provocata

Eutanasia, un singur sens: moartea provocata

Vom intelege de acum inainte eutanasia ca pe o actiune sau omisiune a carei prima intentie vizeaza moartea unui bolnav pentru a-i suprima durerea. " Aceasta definitie za un criteriu simplu constiintei: eutanasia este o moarte impusa care se opune mortii naturale."                                             
Astfel definita, eutanasia este interzisa in preambulul si articolul 1 din Declaratia drepturilor omului si de Codul civil. Ea este interzisa medicilor de la Hipocrate al carui juramant stipuleaza: "nu voi da nimanui otrava daca mi s-ar cere, nici nu voi lua initiativa unei astfel de sugestii", juramant reluat de Codul francez al deontologiei medicale, articolul 38: "Medicul trebuie sa-l asiste pe muribund pana in ultimele sale clipe, sa-i asigure prin ingrijiri si masuri corespunzatoare calitatea unei vietii care se sfarseste, sa mentina demnitatea bolnavului si sa-i recomforteze anturajul.El nu are dreptul sa provoace moartea in mod deliberat".

Evangelium Vitae, 25 martie 1995
Orice alta utilizare a cuvantului eutanasie, in sensul sau etimologic (moarte buna) sau in sensul de eutanasie pasiva, ar trebui sa fie evitata pentru a nu produce confuzie si neintelegeri.

via : Editions du Conseil de l'Europe, << Regard éthique - L'euthanasie - Volume I >>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...